O floare cu aspect delicat, dar frumos conturata, potrivita pentru a fi cultivata in ghivecele caselor noastre, dar prezenta si in natura in tarile cu clima blanda. Begoniile au dat dintotdeauna viata si culoare ambientului. Iata sfaturile noastre pentru o crestere armonioasa!
Begonia este o planta decorativa prin frunzele ei sau prin flori. Cu ingrijire corecta begonia va face flori tot anul, iar varianta cu frunze bogate o sa fie o minunata planta decorativa. Frunzele de begonie sunt lucioase si verzi, iar uneori, roscate si carnoase. Florile seamana cu cele ale trandafirilor si pot avea diferite culori, de la rosu inchis, pana la roz, de la galben la alb.
Florile sunt mai bogate in timpul verii, dar in apartament plantele fac flori multe si iarna, desi depinde de la specie la specie. Begonia este una dintre cele mai apreciate plante de apartament.
Begonia – informatii generale
Begonia este o planta erbacee perena ce apartine familiei Bignoniaceelor si este originara din zonele tropicale ale Asiei, Americii si Africii, desi astazi este raspandita in toata lumea. Exista in jur de o mie de specii in natura, impartite in begonii tuberculoase, begonii cu rizomisi begonii cu radacini-fascicul. Lujerul variaza de la specie la specie si poate avea intre 10 cm si 3 metri! La fel, frunzele au forme si culori diverse, iar florile apar in diverse perioade ale anului.
Pamant flori, ingrasaminte si pesticide – eMAG
Alege Pamant flori, ingrasaminte si pesticide de la eMAG si beneficiezi de cele mai bune preturi si retur gratuit!
Cele mai cultivate specii de begonie sunt Begonia semperflorens – cu floricele albe, roz sau rosii si cu tulpini ce nu depasesc 50 cm – si Begonia rex – cu frunze stralucitoare si flori ce apar rar.
Begonia infloreste, de obicei, primavara si vara.
Begonia – expunerea la lumina
Begoniile se dezvolta frumos atunci cand sunt asezate in locuri luminoase, cu conditia ca razele soarelui sa nu o bata in orele calduroase ale zilei. Nu suporta temperaturile inabusitoare ale verii si nici pe cele foarte scazute ale iernii.
Begonia – pamantul optim
Pamantul potrivit este cel ce contine turba, lut si nisip. Putem opta si pentru alt tip de pamant, cu conditia sa permita apei o buna circulatie.
La inceputul primaverii, trebuie replantata intr-un pamant amestecat, format din pamant din frunze si turba. Tot primavara trebuie taiata ceea ce ii sporeste desimea si stimuleaza productia de flori. In perioada de inflorire are nevoie de ingrasaminte speciale.
In sezonul rece, begonia va intra in semirepaus, nu se va mai dezvolta ca pe timpul primaverii si al verii si i se vor usca o parte din frunze. Nu este motiv de ingrijorare, intrucat, in aceasta perioada a anului, este normal ca frunzele plantei sa se usuce. Begonia este stimulata puternic de lumina, astfel ca indata ce durata zilelor creste, planta revina la viata si se regenereaza.
Begonia – udare
Begonia va fi udata regulat, lasand pamantul sa se usuce pana la urmatorul procedeu. Pe timpul iernii, reduceti udatul. Important! Vara vom pulveriza apa pe frunzele begoniei!
Bolile si sensibilitatile begoniei
Principalul dusman al begoniei este umiditatea in exces, ce provoaca formarea unor ciuperci. De asemenea, probleme se pot dezvolta si de la excesul de lumina directa. Incercati sa taiati ramurelele uscate inainte ca aceasta sa infloreasca, adica in martie!
Fertilizarea begoniei
Vom folosi ingrasamant primavara si vara, un fertilizant lichid bogat in potasiu pe care il vom administra de doua ori pe luna. Toamna si iarna operatiunile de fertilizare vor inceta.
Curiozitati despre begonie
Prima begonie cunoscuta in Europa ajunge in Franta in 1777. Fusese adusa din Jamaica si botezata Begonia pura. De altfel, numele de Begonie i-a fost dat de un calugar francez, pasionat de botanica, ce se inspira de la numele lui Michel Begon, un important cercetator si printre primii care a sustinut protejarea plantelor.
Te-ar putea interesa si: