Ce este Neonectria ditissima?
Patogenul care provoaca acest tip de cancer face parte din regnul Fungi, increngatura Ascomyceta. Simptomele acestei boli sunt confundate de foarte multe ori cu cele ale focului bacterian.
Cum poate avea loc infectia?
Infectia poate avea loc foarte usor, prin rani provocate de insecte, grindina, in urma taierilor in uscat sau verde, accidente. Se pare ca sporii pot intra chiar prin ranile rezultate in urma caderii frunzelor. Sporii purtati de vant, precipitatii ajung pe pomii fructiferi si tot ceea ce are nevoie pentru a produce infectia este o rana deschisa.
Vector in purtarea infectiei in livada, poate fi foarfeca cu care se fac taierile. Prin urmare, dezinfectarea acesteia este esentiala mai ales cand faceti taieri, in livezi straine.
Sunt situatii in care patogenul este adus in livada, direct din pepiniera. Asadar trebuie foarte mare atentie la ce cumparam si de unde. Livezile tinere trebuie tinute sub atentie, mai ales in primii 1-3 ani. Se pare ca patogenul poate sta in stare latenta chiar si 3 ani, pana cand survin conditii prielnice infectiei.
In mod normal insa, perioada de incubatie este de la cateva saptamani, la cateva luni. Umiditatea ridicata care persista este factorul declansator.
Pomii fructiferi tineri afectati isi pierd vigoarea, vor ramane cu cicatrici destul de urate. In cazul de fata, avand in vedere varsta pomilor fructiferi cea mai buna solutie ar fi scoaterea din radacina si arderea lor. Daca sunt afectate crengi din livezi deja pe rod, acestea trebuie taiate, cat mai de jos si rana rezultata, sigilata cu mastic in amestec cu cupru.
Cuprul este unul din marii dusmani ai acestei boli. Din acest motiv, la inceputul si la sfarsitul perioadei de vegetatie se recomanda o stropire cu cupru.
In perioada de repaus vegetativ, dupa taierile de rigoare se impune o stropire cu piatra vanata (sulfat de cupru). Se va face astfel o dezinfectie a ranilor produse.
Cuprul este o solutie foarte ieftina si deosebit de eficienta. Daca avem accidente climatice cum este grindina, o stropire cu cupru, ne poate feri de probleme foarte mari. Cuprul nu doar ca distruge patogenii, dar ajuta la cicatrizarea ranilor, maturarea lemnului.